Emalje!

Det er nok ikke bare kaffekopper jeg er hekta på....

I alle år har jeg likt gamle emaljerte kjøkkenting og redskaper. Disse enkle brukstingene har vært i alle hjem og gjort nytten sin – nå har vi de til pynt - og jeg elsker dem!Tidligere fikk man slike ting nesten gratis på loppemarkeder – nå må man betale godt for dem mange steder og ofte går de til og med på auksjon.

Kaffekjeler er nok det jeg er mest fasinert av. Jeg har etter hvert mange i mitt eie som jeg har funnet både her og der – her hjemme og på reiser. De med mønster er de flotteste, og finner jeg en som er hvit eller blå med mønster i tillegg er jeg lykkelig som et barn!

Mye av emaljen man finner her hjemme kommer fra den svenske produsenten Kockum Emaljerverk. Her startet man på slutten av 1850 tallet å emaljere blikkgjenstander. På slutten av 1800 tallet kom produksjonen virkelig i gang. Hvite ting med blå kant var de vanligste, men på 1930 tallet ble den lys gule eller beige fargen med grønn kant populær.


Disse har jeg på kjøkkenet i Valdres - der går det i grønt som dere ser.

Da plast og rustfritt stål gjorde sitt inntog, ble det liten etterspørsel etter emalje - og produksjonen opphørte rundt 1970.

For de som er på de trakter og liker emalje finnes det faktisk et emalje museum i Rønneby i Sverige.

En annen produsent vi kjenner godt er den danske produsenten Madam Blå – Glud og Marstrand. Det er her de fine blå tingene kommer fra – sterk blå og lyseblå. Også her produserte man emalje fra slutten av 1800 tallet og fram til ca 1966 – med glansperioden i 1930 årene.Frankrike, Belgia og hele Europa hadde alle sine emaljeverker - alle med sitt særpreg. Disse hvite og røde boksene har jeg på kjøkkenet i Frankrike. Her er det mye rødt.

Relameskiltene er det mange som samler på og prisene blir også deretter, men er de ikke morsomme? Her er par av mine. Det franske har nok hengt i et forsamlingslokale av noe slag for det sier at det er forbundt å røyke og spytte på gulvet.

Yes – I do have to admit that I am addicted to more than coffee cups.
I have collected enamelware for many years – before it became popular. Back then the items were almost not sellable at flea markets. You could get items for almost nothing. Now you really have to pay for them!

On the pictures you can see some of the things I have in my homes. In my home kitchen I collect blue and white – like my coffee cups. In the farm kitchen in Valdres valley I have gathered the green and cream coloured items. In France I like to collect red and white.

I love the simple items that were made in the beginning of the century – and made to be used daily - and to last for a long time.

Kommentarer

 1. Men oj va mycke fina emaljkannor du har,det är verkligen dekorativt,har själv köpt en på tradera men inte fått hem den än,men du ska få se den på bloggen när jag fått hem den.
  kram
  ninni

  SvarSlett
 2. Ja,emalje er kjempefint! Har et par emalje-skilt m/blomstermotiv og elsker dem...syns de grønne kannene dine var ekstra fine,jeg da;)
  Ha en god dag i varmen!

  SvarSlett
 3. Hei..håper formen er bedre.Skal si du sitter inne med et skattekammer av go`saker jeg.Gamle emaljeting har jo blitt så dyrt...Heldig du:O)Håper jeg finner noe på loppis i Østerlen i ferien jeg også...Fortsatt go`sommer til deg fra Maliva

  SvarSlett
 4. I love old enamelware! Your collection is marvellous! I've some objects too but in Italy they're very expensive!
  A nice day for you!
  Vale

  SvarSlett
 5. Så utrolig kuult! Min kjære digger emaljerte gamle bruksting. Og du har fått tak i så mange ting gjennom årene! Dette skulle han sett!!

  Ha en fin dag!
  Hilsen Liv

  SvarSlett
 6. Hei og god dag i varmen.
  Du har mange fine skatter i skapene dine. Leste i lokalavisen at dører og vinduer må sikres ekstra nå i sommer...:)Du forteller masse informativt om de gamle tingene og takk for loppeoversikt i Danmark. Det må besøkes. Vet du om den lille brukt/antikkbutikken i Vollen som har lekkert dansk porselen i hvitt og blått? Jeg var i Valdres forrrige helg på marked og auksjon...var sikker på å treffe deg der. Hvilken kopp har du valgt i dag til morgenkaffen tro? Jeg sitter med min rosekopp og nyter varmen...

  SvarSlett
 7. så dritstilig da, elsker emalje....
  og så herlige kopper...
  flott å få se!

  kos deg masse i sommer!
  klem fra magny***

  SvarSlett
 8. Hei , unge dame !

  Kommer bare innom for å fortelle at jeg har slettet bloggen min.
  Du vet jo at jeg prøvde å skjule dama bak bloggen etter beste evne, men oppdaget plutselig at jeg var avslørt ! Og du vet... som ansatt i en offentelig etat, bosatt i ei lita bygd osv.... da er det greit å ikke dele privatlivet med alle og enhver. Kommer innom å hilser på deg og vi skal jo ta en kaffekopp en dag og !

  Sender deg en mail, jeg .

  SvarSlett
 9. Oioi....

  Glemte å si

  Hilsen Julie eller hva du måtte ønske !

  SvarSlett
 10. flotte,flotte ting! Svak for de med gronn kant!! Artig med en innforing i historien til disse tingene!!

  SvarSlett
 11. Litt av en samling du har... de var kjempefine... Håper formen din er bedre og at du får nyte sommeren...
  Klem Kerstin

  SvarSlett
 12. Så masse flott!
  Ha en fortsatt fin sommer!
  Klem Gry : )

  SvarSlett
 13. For en flott samling! Og så mye du kan om emalje. Det er vakre ting det er koselig å pynte opp med!

  SvarSlett
 14. Hej!

  Hittade precis hit av en slump - vilka underbara saker du visar! Super!!

  Jenny

  SvarSlett
 15. Ja det var fasligt va mycke fina kannor du har.
  kram o ha det så gott
  ninni

  SvarSlett
 16. Hello,
  thanks for your visit, nice that you passed by.
  Are you in Frence now??
  a nother few weeks and than we going for our summer-vacation to Frence for 3weeks.
  I hope you have a nice summer-time also.
  Lovely enamel, en I like your blue & white cups.
  Bye bye and regards from Holland.

  SvarSlett
 17. Så herlige kaffekanner! Du viser oss alltid så massse spennende og deler så mange ideer og tips! Det ligger en award og venter på deg i bloggen min :-)
  Sommerklem......

  SvarSlett
 18. åååååå-å de grønne emalje tingene du viste frem er jeg utrolig missunerlig på :) He he... elsker den fargen!

  Ha en fantastisk dag!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar