Nissene kommer snart....Da jeg var på vestlandet i forrige uke møtte jeg nissene...
Denne flotte stolen sto på Hardanger Folkemuseum i Utne.

Ikke nok med det - det var flere nisser som ville vise seg fram.  På Tyssedal Hotell så jeg en fantastisk samling oljemalerier av forskjellige norske kunstnere.  Mange var malt av maleren Nils Bergslien som levde fra 1853 til 1928 - født på Voss og døde i Eidfjord.  Han var i høyeste grad inspirert av saga, sagn og eventyr og var representert med flere malerier der nisser spiller en stor rolle, i lykkelig samkvem med både draugen, fanden, hekser og andre underjordiske.   Det sies at han malte sine sambygdinger - de han likte ble de sympatiske figurene, og de han ikke likte kunne for eksempel bli portretert som fanden selv, hekser eller fyllesvin.... Bildene ble benyttet som betaling for opphold på hotellet og er nå til glede for gjenstene som kommer. 

Bildene er store - og har mange fine detaljer - bare se her.  Hvert maleri har jo faktisk detaljer som kunne blitt til mange postkort. 

FOSSEGRIMEN (Draugens sorg) Nils Bergslien

Mange av disse nissene ser ikke ut til å være mors beste barn, og draugen gråter sine tårer over fossen som er blitt lagt i rør!

Det er snart jul dere - pass på å behandle nissene pent for er de slik som på bildene ovenfor kan de finne på hva som helst!

Kommentarer

  1. Hei, Ja nissen er en viktig figur og morsom del av vår juletradisjon. klem Siv

    SvarSlett
  2. Så fantastisk, ja nissene er jo både litt skumle, men mest snille. Ha en fin torsdag...klem

    SvarSlett

Legg inn en kommentar