Gamle slekterEtter jul har jeg tatt opp mange av de løse trådene i mitt slektstre.  Jeg har fordypet meg i Telemark slekter og kommet mange og lange skritt videre.  Det er så altoppslukende at jeg har måttet ta meg kraftig sammen for å få gjort noe som helst annet.  

I kveld har jeg vært i Drangedal - dvs inne i min fantasi har jeg vært der. Jeg har forsøkt å forestille meg livet der på 1500 og 1600 tallet. Hvordan var samfunnet, dagliglivet, slektene? Jeg fant kvinner som døde i barsel, prester og prestefruer, mordere og knivdrepte. Det må ha vært et hardt liv. Hør bare denne denne historien om prestesønnen Per Thygesson som ble drapsmann. Oldefaren var den første Lutherske presten ved Holla kirke i Drangedal, bestefar og faren var også prester, men ikke Per, han ble i stedet lyst fredløst etter å ha drept Tor Verpe med kniv. Ja - de er mine slekninger......

Her er historien: 
«Om tilstandet på Finneid den tid (ca. 1664) skriv presten Niemann: «Fineid har i fordums tid været brukt til prestegaarden, men er frakommet formedelst Marte Phalentinsdatter, fordum presteenke her paa stedet, som dermed blev aflagt at bruge til enkesæde til livs ophold hvilken gaard hendes søn Peder Tygesen, som den endnu bruger imod ordinans og reces, som tilholder og bevilger de prester, som er brøstholdne paa jord at bruge, at de skal have fortrinsret fremfor andre. Men han har taget den i førstebøgsel av Kgl. Mays. Foged Peder Hansen og har Presten til største betryk og skade bragt.» Per hadde 1661 søkt til statsholdaren, Ivar Krabbe, om lov til å bruke Finneid og fått det. Asborg hadde fått fleire av dei mange gardane til fyrste mannen sin, m.a. Oseid, Søndre Tørnes, Lundereid og ein part i søndre Kalstad. Per og Asborg var i eit brudlaup på Henneseid. Der var og Tor Verpe og kona hans, Gunhild, som var dotter til Asborg, med Aasulf Henneseid. Då det leid ut i brudlaupet, egla Tor seg inn på Per, og der blei slagsmål - dei spende belte, seier noka -. Per tapa, og dei sette seg på kvar si side av bordet. Tor drog kniven og ville bruke'n på Per. Per såg det, fekk kniven opp i ein fart. Han stakk under bordet og beint i magen på Tor. Blodet spruta ut og heilt på veggen, der det synte seg lenge etter. Tor døde av stikket. Asborg hadde tatt ut og opp Tokevatnet for å kome til Finneid. Per for etter ho i rasande sinne, då han meinte det var hennars skuld. No blei han fredlaus og gøymde seg under ein heller i Josurheidskogen. Den heiter den dag i dag «Per Finneids heller». Ein husmann han trudde på, skaffa han mat. Imens gjekk sak for retten. Han avtala med husmannen, at han skulle gje'n signal når dommen var fallen. Det skulde skytast 2 skot om han blei dømt, og 3 dersom han blei frikjent. Ein dag Per var nede i ei tjenn tett ved og bløytte lefse, small der 2 skot. Han trudde han var dømt og blei reint vonlaus. Endeleg kom det tredje skotet, som det vara lenge før husmannen fekk til å brenne. Han blei frikjent, for det var avtala millom Asborg og Tor at han skulle drepe Per. Dette fortalde m.a. Albert Tyvand i Sannidal - 91 år - (dette ble skrevet i 1924, LBK) som er ein ættling av Per, og som har kniven han stakk Tor med. 

Dette må jeg lese mer om - så i kveld har jeg bestilt Drangedalsboka på antikvariat.net!

Dette må jeg jo lese mer om, så jeg har nå bestilt meg Drangedal bygdebok på nettet.  

Antikvariat.net er stedet for dere som leter etter gamle bøker! Gamle bygdebøker er vanskelige å finne, men her har jeg funnet mange! 

Forresten maleriet øverst i innlegget kjøpte jeg på marked på søndag.  Malt i 1944 og gammelt muntert bondemotiv. 

Over er også bilde av kirken til de gamle prestene.  Gamle Holla kirkeruin er definitivt et utfluktsmål til sommeren.  Jeg må se hvor det foregikk!Kommentarer

 1. Slekt er spennende. Og heldigvis har vi forbedret oss ettersom generasjonene har kommet.
  Er nok mye rart bakover i tid hos de fleste av oss.
  Kos deg med din nye hobby.

  God helg fra Spania

  SvarSlett
 2. Spennende greier. Har holdt på med slekt i maaaange år. Ikke funnet noe så spennende ennå da. Ha gode dager. Klem.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar