Min første butikk.....


I går sto jeg med en masse søppel som skulle kastes. Det var tom embalasje, esker, hermetikk bokser, Zalo flaske og diverse annet. Tankene gikk tilbake til den gangen jeg var liten - sånn for 100 år siden eller så.... (virker det som noen ganger). Slike tomme esker og flasker var skatter for oss som lekte kremmere i grisehus gangen. En av mine favoritt leker var nemlig å leke butikk.

Vi samlet på alt, esker, kartonger, flasker - alt kunne brukes. Hermetikk boksene måtte åpnes i bunnen, for da så det ut som om boksene var hele når de sto i hyllen i butikken min. Mamma visste om alle fallgropene - og passet på at alle tingene var så fine og hele som mulig før vi fikk overta dem. Flasker ble fylt med alle mulige mystiske væsker. Det var en kunst å få til riktig farge på innholdet. Det ble nesten en konkuranse i oppfinnsomhet. De andre ungene hadde også butikker. Noen ganger gikk vi til hverandre for å handle. Betalingen var først småstein, men verden utvikler seg jo - så Monopol pengene var et stort fremskritt i vår forretningsverden.

En av naboene drev egen kolonial forretning. Datteren i det huset hadde utvilsomt et forsprang på oss andre amatører. Hun hadde nemlig Sunkist vimpler og diverse reklamemateriell. Dessuten var det smaksprøver i hennes butikk. Det var pulver fra kakemix pakker som var gått ut på dato (eller kanskje dato merking ikke var oppfunnet enda? I alle fall fra pakker som kanskje var skadet da.....) ÅÅÅÅÅ så misunnelig jeg var. Jeg forsøkte meg på en etterligning, men mine kunder var ikke like villige til å smake (på de deilige rabarbra bitene servert på en sprukken skål).

Mitt hemmelige våpen, det var verdens snilleste pappa. Han fant på at vi kunne pumpe opp tomme majonestuber slik at de så fulle ut! Sykkelpumpen ble flittig brukt. I min butikk ble det både majones, Stomatol og kaviar til salgs - det var det ikke hos de andre så! Dessuten hjalp pappa meg med hyller og reoler av plankestumper og murstein.
At det luktet gris i butikken og at det var et digert musehull ved grisehus døra gjorde ingenting.

Det ble nesten vanskelig for meg å kaste "skattene" i søpla i går. Jeg hadde så lyst til å skru tida tilbake bare et eneste lite øyeblikk og være en stund i butikken min i grisehusgangen - og bare rope på pappa når "butikksjefen" trengte litt assistanse.

Kommentarer

 1. Hei!Flotte minner fra barndommen du deler med oss.Men de flaskene og boksene vi ser på bilde håper jeg du tar vare på?Men en kan jo ikke samle på alt.Selv har jeg tatt vare på fra nyere tid:1 stk, bakepulverboks i metall og 1 stk brun edikk på glassflaske fra Idun.
  Kos deg med skattene.Ha det fint.
  Hilsen Linda.

  SvarSlett
 2. Hei å takk for koselig kommentar på bloggen min.
  Ja dette husker jeg jammen litt av,iallefall ataboksen(isteden for jiff) til de som ikke har opplevd ataen. Stomanntol (tannkrem)husker jeg og.
  Har nok ingen ting av dette,men det var koselig å se.

  SvarSlett
 3. Hi there!
  Thanks so much for stopping and browse my Blog...
  Today I've a new friend to look at....
  your blog have lot of wonderful photos...
  Thanks for sharing with us your lifestyle!
  Have a nice evening, Sabrina from Italy

  SvarSlett
 4. Så herlig et innlegg,jeg hadde det akkurat på samme måte !!!! Dette ble en herlig mimrestund.....tro om noen ser på dagens Zalo-flaske ,eller kaffeboks som sjarmerende,om hundre år....jeg bare lurer..! Nydelig spisestue du har funnet,den var skikkelig fin,men mye jobb da....gleder meg allerede til å se det ferdige resultatet :) Kos deg,og ha en flott kveld !

  SvarSlett
 5. koselige barndomsminner;)
  Gleder meg til å se spisestuen ferdig oppusset, lykke til:)

  SvarSlett
 6. ÅÅååå jeg husker jeg også. Gud, så morsomt vi hadde det (men missunner deg det knepet med majonestubene da :-) Dette er nok noe ungene går glipp av i dag gitt, skjønner vel ikke helt hva vi snakker om...

  Og du... den Ata boksen minner meg om min venninne som bare MÅTTE kjenne lukta av Ata når hun gikk gravis..., hadde en boks i veska hele tiden. I neste svangerskap ble det luktebn av nylagt asfalt. Det ble mang en biltur i løpet av 9mnd gitt.

  God helg til deg.
  (p.s. Noe av det kan du jo ta vare på da....)

  SvarSlett
 7. Så koslige minner=)har noen lignende minner jeg oxo,fra besøkene hos min farmor.Det morsomme er at hun har alle tingene enda,og nå er det oldabarna som leker med de.Mye bedre enn tv-spill!!!!
  Gleder meg til å se i posten i dag!kanskje der er en pakke fra deg?
  Må bare få si takk for handelen!
  Utrolig kjapp og god på tilbakemelding! du og nettbutikken er herved linket i min sylferske blogg!
  God helg!
  mvh veronika
  mvh veronika

  SvarSlett

Legg inn en kommentar