onsdag 9. april 2008

Gamle bilder

Jeg er fasinert av gamle bilder, gjerne portretter. Gamle familiebilder gir meg en følelse av tilhørighet og at jeg bare er en av mange i en lang rekke av mennesker som har vært her før meg, og at slik skal det fortsette etter meg også. Slekter følger slekters gang. For meg er det en god tanke.

I huset i Frankrike la jeg merke til at det begynte å bli en del gamle portretter der også. De er ikke familie, jeg kjenner dem ikke, men allikevel mennesker som har levd i området og som har en tilhørighet. Det er artig å se på hår og klær og å forestille seg hvordan livet dere må ha fortonet seg.

Min hyggelige nabo kom en dag med et bilde av en ung soldat i uniform fra første verdenskrig. Det var hennes manns bestefar som i sin tid bodde i vårt nabolag. Hun har en rar ide om at hun ikke vil ha "døde mennesker" på veggen - som hun selv sier. Jeg tok i mot bildet med glede og nå pryder den kjekke unge mannen min stue. Jeg syntes en liten hylle, en rosenkrans og et par bibler passet sammen med soldaten som må ha hatt noen vonde år som soldat under første verdenskrig - krigen som franskmenn refererer til som "den store krigen". Han kom tilbake og fortsatte livet i landsbyen, fikk familie og barn heldigvis.

Disse tre bildene av en "vellykket" familie fant jeg hos Emmaus. Emmaus er en katolsk organisasjon som driver brukthandel og arbeidstrening for narkomane, prostituerte og uteliggere - neste som Frelserarmeen/Fretex her hjemme. Disse ser ut som en "vellykket" familie. Bildene er opprinnelig i sort hvitt men har fått farge lagt på seinere. Rammene er helt fantastisk flotte syntes jeg. Det som er finest er at man har hele familien samlet.


Denne gamle blide damen syntes jeg ser ut som verdens snilleste bestemor. Maken til den hvite kysen hun har på hodet fant jeg på et loppemarked. Jeg syntes nok den så stor ut for et barn - som jeg trodde den var beregnet til. Da jeg kom hjem så jeg bildet på veggen og forsto at det var en hodeplagg for kvinner og ikke for barn.


Dette emaljeskiltet kjøpte vi på et antikk marked. Det er nok fra en kirkegård. Jeg håper inderlig at det ikke er blitt fjernet fra en grav ulovlig. Mannen som solgte det så ut til å være en ærlig mann og han bedyret at det var det ikke, men fra en kirkegård som var blitt bygget om og at gravene var flyttet. I alle fall så falt denne soldaten under første verdenskrig i forsøket på å forhindre den tyske hæren i å invadere Paris. Slaget sto (som planketten sier) ved elven Meuse.
Jeg tenkte så mye på denne stakkaren at jeg måtte gjøre noen undersøkelser. Kan dere ikke se ham for dere der i skyttergravene i påvente av sjebnen? Deretter ble det mann mot mann.
Ettersom man graver i historien og geografien så har vi følt at vi hadde behov for et oppslagsverk - Grimberg's historiske leksikon og diverse andre oppslagsverk har etterhvert blitt kjøpt inn på norske loppemarkeder for så bli franktet til Frankrike. Det er så mye historie der som vi ikke kjenner til - som er så utrolig spennende når man står midt oppe i det - der det skjedde.

Julekurver av notepapir

Jeg har laget julekurver!  Ikke de vanlige, av glanspapir, men av gamle noter!  Gammelt papier og noen glansbilder, sak...